marți, 11 august 2009

History - who cares more?

Intelegand trecutul, construim prezentul si visam la viitor. De fapt, in tot ceea ce facem un rol deosebit de important il are istoria. Majoritatea greselilor pe care le facem in prezent, afectandu-ne intr-un fel sau altul viitorul, fie el mai apropiat sau mai indepartat, isi au radacina in neintelegerea greselilor din trecut, in ignorarea istoriei sau poate chiar in necunosterea acesteia indeajuns sau deloc.
Aceste principii sunt valabile atat in relatii noastre personale, cat si la un nivel mult mai sus, la ceea ce se intampla cu tara noastra de atatia ani de zile. Sau mai bine nu se intampla...parca nu reusim sa mai scapam de un blestem, sa reusim sa ne fie si noua mai bine, noua celor multi.
Si totul a ajuns mai nou sa fie pus in discutie de asociatii ale parintilor din tara aceasta. Nu stiam pana astazi ca exista si astfel de asociatii...dar acesta este un alt subiect.
Da, ma refer la intrebarea care se pune zilele acestea in negocierile si discutiile pe marginea legilor educatiei in tara noastra: a (NU) da obligatoriu bacalaureatul la istorie sau a lasa la alegere intre istorie si geografie?
Parerea mea este ca si fara una si fara cealalta materie scolara neinsusita intr-un mod cat de cat satisfacator nu poti sa-ti cunosti tara in care traiesti. Iar daca le-ai cunosti macar la nivelul satisfacator, ca elev, vei reusi sa treci si aceste examene ce se impun (se intentioneaza a fi impuse). Si de fapt, in final, sa ai o cultura generala cat de cat. Dar cati ne mai dam interesul astazi pentru asfel de lucruri, cand majoritatea dintre noi alergam dupa satisfacerea altor nevoi?
Revenind, ideal ar fi ca ambele materii sa fie obligatorii in cadrul bacalaureatului. Dar, daca totusi nu este posibil, as pleda pentru istorie si nu la alegere intre cele doua. Fara istorie am fi pierduti ca neam. Si daca nu vom avea grija sa o ducem mai departe va fi si mai grav.
Dar in acest context mai exista o intrebare: in prezent, pentru cati dintre noi, mai este important trecutul in timp ce ne gandim la viitor? Intrucat daca nu este important e clar si de ce ni se pare atat de dificil sa invatam sa ne cunoastem istoria. Si mai ales sa invatam din greselile trecutului...
P.S. Lev Nicolaevici Tolstoi: "Scopul istoriei il constituie cunoasterea dezvoltarii omenirii"

Niciun comentariu: